Hur ordnar man hemmabiosystemet?

Vill man ha den där riktiga biokänslan även när man kollar på film bör man införskaffa en hemmabioanläggning. På senare år har priserna på hemelektronik sjunkit kraftigt och därför behöver det inte bli alltför dyrt att skaffa rätt utrustning för ett hemmabiosystem.

stereo

Det första man behöver för en bra hemmabio-upplevelse är en TV av hög kvalitet. Idag går det att hitta en 50 tums LED-TV med full HD för under 10 000 kr, något man faktiskt om man vill ha den där riktiga biokänslan bör införskaffa.

På senare år har även de riktigt stora skärmarna på 60 tum och över blivit bättre och är långt ifrån lika gryniga som de kanske var för några år sedan. Dessutom kostar de inte längre en halv förmögenhet. Det är fullt möjligt att hitta en bra 60 tums LED-TV med full HD för runt 15 000 kr.Lika viktigt som det man tittar på, om inte viktigare, är det man hör och här är det viktigt att ha några saker i åtanke innan man köper sitt ljudsystem. Först och främst bör man tänka igenom hur stort och omfattande system man är ute efter.

En annan sak man bör tänka över är vilken ljudkvalitet man vill ha. Idag kommer de flesta hemmabiosystem med en så kallad Blu-ray-spelare, vilket i sig innebär att ljudkvalitén är hög. Dock är det även viktigt att satsa på bra kablar och andra anslutningar till sitt system. Köp inte de allra billigaste kablarna utan satsa på något dyrare, detta lönar sig i längden. Detta gäller kanske ännu mer för hur bra bild man vill ha. På moderna enheter och tv-apparater så finns i de allra flesta fall så finns det möjlighet att visa så kallad HD-bild, (high definition). Men då krävs att du mellan till exempel din Blu-ray-spelare och din tv har en HDMI-kabel, annars får du inte maximalt bra bild. Läs mer och köp HDMI-kablar hos till exempel Kabelbutiken.com. Hos dem kan du även hitta andra tillbehör till ditt hemmabiosystem med mera.

Tänk också att ju längre avståndet mellan de olika enheterna är ju större är risken att ljudkvalitén blir sämre. Detta åtgärdas lättast genom att välja en lite tjockare kabel för de lite längre avstånden, gärna med en tjocklek på minst 2,5 mm2.

Vill man ha det där riktiga bioljudet bör man satsa på en THX-certifierad hemmabio-receiver för extra bra bild- och ljudkvalité. Dessa går att hitta för runt 10 000 kr.