Hur avvecklar jag mitt bolag?

Kanske är ditt företag inte längre tillräckligt lönsamt eller så har du en annan anledning till att du inte längre vill driva det.

Det finns ett par olika sätt att lägga ner ditt företag på. Du kan sälja av dina aktier under förutsättning att du har en köpare. Du kan också överlåta företaget till nästa generation genom att ge bort bolaget i arv eller som en gåva. Går det inte tillräckligt bra för företaget för att överleva kan du ansöka om att sätta det i konkurs.

Business man

Du har även som ägare möjlighet att lägga ned eller likvidera företaget. Vill du som företagare inte göra det själv kan du få hjälp av andra företag som köper upp ditt företag och likviderar det åt dig. När du bestämt dig för att avveckla ditt företag skickar du in ansökan och väntar på erbjudande. Godkänner du summan du blir erbjuden lämnar du över allt ansvar när ditt företag blir uppköpt. Ett företag som hjälper dig med att avveckla ditt företag är Citadellet Likvidationer AB. För att få hjälp behöver du bara skicka in din senaste resultat- och balansrapport så återkommer dem med svar.

Det finns några punkter som är viktiga att tänka på när man avvecklar eller likviderar ett aktiebolag eller fåmansbolag. Först och främst måste bokföringen avslutas korrekt. Efter att alla skulder som finns i företaget är betalade delas tillgångar upp mellan delägare. Beslut om likvidation anmäls till Bolagsverket och gäller omedelbart. Fram tills en likvidator tar över är det fortfarande vd som företräder företaget. Bolaget måste efter det avregistreras hos Skatteverket, även F-skattsedeln företaget har måste avregistreras. Det sista som måste avregistreras är momsen så fort den momspliktiga delen av företaget upphör. Skatteverket måste kunna ha kontakt med företaget även efter nedläggningen. En giltig adress måste anges för att de ska kunna skicka ut inkomstdeklarationer, skattekontoutdrag och skattedeklarationer.