Hur förbereder jag inför valpens ankomst?

shutterstock_254400916Att köpa en valp innebär mycket ansvar och förändrar ens liv. Förändringar börjar redan innan valpen har kommit hem och speciellt under de första dagarna. 

Valpsäkra hemmet

Precis som när ens barn börjar gå, måste man säkra hemmet så valpen inte skadar sig. Valpen är som mest formbar under sina första veckor hemma hos er, och det är på gott och ont. Om den blir skadad eller skräms, finns det risk att den bär med sig detta som ett otäckt ärr och får ett oönskat beteende på grund av det. Se till att det inte finns saker att tugga på eller fastna i. Gå igenom med familjen om hur valpen ska hanteras och se till att alla hjälper till att ta ansvar för dess säkerhet.

Se till att ha tid

Under de första veckorna behöver valpen all din tid. Man ska gärna ta hem en valp när man har semester eller kan ta långledigt. Då kan du och valpen lära känna varandra och bygga upp ett starkt förtroende för varandra. Det är också lättare att träna och vara konsekvent med en valp när man alltid finns nära till hands.

Saker för lek och träning

Innan valpen kommer hem till sitt nya hem, kan ni förbereda med saker som den kommer att behöva. Skaffa en härlig säng åt hunden (men var beredd på att ha valpen i sängen första tiden, det är så det brukar sluta) och köp hem ett koppel redan nu. Så fort valpen är bekväm med dig och sitt hem är det dags att börja träna. Träningen ska så klart vara rolig och mild men man måste vara konsekvent och att lära hunden gå i koppel är en viktig del av vardagsträningen. Men se också till att ha valpleksaker som den kan leka med.