Hur kaklar jag badrummet?

Badrumsrenovering händer förr eller senare när man äger ett hus. Antingen gillar man inte stilen som förra ägaren valda eller så vill man få bort de hemska våtrumstapeterna från 70-talet. Frågan är hur man går till väga. Förr i tiden sa man oftast att man aldrig fick renovera våtrum själv eftersom risken är så stor att man gör fel. Idag gäller det andra regler. Visst kan man ta sig an jobbet själv så länge man följer de lagar och stadgar som finns i Sverige.

Olika regler

Först ska man veta att det finns två olika branschförbund att följa, GVK och BKR. Problemet är att ibland motsätter sig de varandra och menar på olika saker när det kommer till tätskikt och materialval. Det bästa rådet vi kan ge är att ringa en fackman när frågor uppstår och se hur de skulle ha valt. Man får blanda mellan dem men bästa är nog att hålla sig till en men se vad den andra säger.Tänk också på att hitta så väluppdaterat material som möjligt. Kraven och material uppdateras kontinuerligt och vad som räknas som fackmannamässigt arbete kan också skifta så håll dig uppdaterad med det senare för att vara säker på att ditt badrum håller måttet.

Material

Använd endast godkänt material. Man ska köpa in tätskikt, god och primers som håller måtten och som man använder i våtrumsbranschen. Köp också bra kakelplattor som du gillar och som näste köpare av huset kommer att uppskatta, då kan man vara säker på att höja värdet av bostaden. Det finns stort utbud hos Stonefactory.se om du vill se vad man kan välja mellan. När man väljer material kan det stjälpa mer än hjälpa om man försöker komma undan med billigare material. En bra renovering sker från grunden så försök inte hoppa över flera steg och hoppas att det gamla tätskiktet håller. Och välj alltid material som är ämnade för att stå emot fukt, även om du tror att de aldrig kommer att utsättas för fukt för de täcks över med annat material senare.

Certifikat

Om olyckan skulle vara framme och du får en vattenskada i badrummet måste det finnas bevis på att du har utfört det fackmannamässigt eller att fackmännen som gjorde jobbet åt dig är certifierade för att ta sig an sådana jobb. Om du vill göra det själv gäller det att spara kvitton på allt material du köper in så man kan se att det faktiskt är bra material. Knäpp mycket kort om hur du arbetat och vilka metoder du använt dig av så kan försäkringsbolag se om du utfört arbetet korrekt eller inte. Men det finns ändå en risk att ditt försäkringsbolag inte kommer att ersätta hela summan så tala gärna med dem först och fråga hur de vill att du bevisar att du gjort rätt hela vägen från början till slut.