Hur kokar man perfekt pasta?

En väldigt basal sak inom matlagningen är också något som många faktiskt har problem med att perfektionera. Att koka pasta är förvisso inte hjärnkirurgi, men det finns en del saker man bör tänka på för att få till den perfekta pastan.

Pasta

Det allra första vi måste tänka på när vi ska koka pasta är att vi har en ordentligt tilltagen kastrull att koka i. Pasta ska nämligen ha mycket utrymme och koka i rikligt med vatten. På det sättet så undviker man bland annat att pastan klibbar ihop och eller fastnar i botten (det förstnämnda gäller framförallt färsk pasta).

Det andra vi ska tänka på är själva vattnet. Vattnet skall vara kokande när pastan läggs i. Vattnet skall dessutom vara ordentligt saltat. I Italien brukar man säga att vattnet skall vara lika salt som medelhavet. Detta får man väl ta med en nypa salt, men ordentligt saltat ska det åtminstone vara.

Det tredje vi ska tänka på är att när pastan tillsats så ska vi röra om den i vattnet för att undvika att den fastnar då den börjar bli mjuk.

Det fjärde vi ska tänka på är koktiden. Detta varierar mellan olika typer av pasta och om den är färsk eller inte. Färsk pasta skall i regel bara kokas några få minuter, medan hårdpastan tar lite längre tid. Ett tips är att följa anvisningarna på förpackningarna. Att tänka på dock, är att man omgående efter koktiden bör kyla av pastan något så att kokningsprocessen i pastan avstannar. Annars kommer pastan att bli överkokt.