Hur kör man klimatsmart?

Vår miljö är skörare än vi tror. Årtionden av industri och bilkörning har satt sina spår och såren blir allt större ju mer vi kör. I västvärlden, speciellt EU, finns det många lagar som ska reglera miljöutsläppen från företag, bilbyggare och bilförare. Men det finns en sak som vi kan göra för miljöns skull, som inte är lagreglerat. Att köra klimatsmart.

Det handlar om att köra så miljövänligt man kan i ett ickemiljövänligt fordon. Det finns några knep att ta till och det är inte svårt. Först och främst skaffa en bil med låg bränsleförbrukning och hög säkerhet. För att locka fler att köpa miljöbilar brukar många kommuner erbjuda fri parkering. Stockholm har gjort så miljöbilar slipper betala trängselskatt.

Du kan spara upp till 20 % av din bränsleförbrukning om du utöver vad man kallar ”eco driving”. Det är miljövänligt och snällt mot plånboken. Du ska använda höga växlar. Kör endast på ettan precis när du startar och växla direkt till två utan att varva mer än 3000. Hoppa över trean och byt gärna till fyran så fort du fått upp fart. En bra bil kan köras på femman i 50 km/h på jämnt väglag. Att accelerera drar mer bränsle så du ska upp i farten snabbt.

Efter det är det viktigt, inte bara lagmässigt, att hålla hastighetsbegränsningarna. Om du kör 110 km/h på en 70-väg förbrukar du 40 % mer bränsle än du behöver. Du sparar också bränsle genom att köra jämnt. Bromsa inte hårt eller plötsligt och rulla gärna fram till eventuella stopp och korsningar.

Bli bra på motorstopp. Det tär på bilen och bränslet när du använder bromsen. Istället släpper du gasen helt och rullar fram, vilket innebär att du måste bromsa in tidigare och hålla mer avstånd till bilar framför så du får tid att stanna. Släpp gasen och frikoppla i långa nedförsbackar samt ta fart i uppförsbackar så du kan komma över dem i hög växel.

En kall bil är värst. Den drar som mest bensin och släpper ut mer av sina giftiga ämnen än när den är varm. Därför är det bra att ha motorvärmare, packa in bilen eller låta den stå i garage. Backa gärna in den i parkeringsplatsen så du inte rullar på tomgång eller låg växel lika länge.

Men trots dessa tips finns det två som slår dem alla: ta cykeln eller om du har långt att pendla, åk lokaltrafik!