Hur lagar man en pasta carbonara?

Den italienska rätten Pasta Carbonara skulle översatt till svenska bli något i stil med kolarhustruns pasta. Det kommer utav att en äkta sådan rätt ska ha några svartpepparkorn på toppen. Peppar som kan med viss fantasi se ut som kol.

Pasta carbonaraHur man tillagar den varierar men ska man göra en äkta Carbonara så är det ägg, parmesan och sidfläsk som är grunden. Visserligen är det fler och fler som även har i grädde men detta ingick inte i grundreceptet. Men eftersom så många gör det är det nästan en regel än ett undantag att grädden ska finnas där.

Ingredienser som behövs är följande för fyra personer: 360 gram pasta av valfri sort, 4 ägg, (1 dl grädde), 1 hg sidfläsk samt parmesanost (ca 1 hg)

Det första man gör är att strimla sidfläsket medan vatten kokas upp till pastan. Innan pastan läggs i har man i 10 gram salt i vattnet. Medan den ligger i kastrullen och kokar tar man hand om fläsket. Detta steks till det blir gyllenbrunt.

Sedan tas äggen och blandas med lite salt och peppar samt parmesanosten. Väljer man att ha grädde i rätten blandas även den i vid detta tillfälle. Rör om ordentligt.

Hur länge man ska koka pastan beror på tycke och smak men när den är färdigkokt hälls den av för att sedan hällas i stekpannan. Blanda ihop pasta och fläsk innan blandningen av ägg och parmesan hälls över det hela. Det ska sedan hettas upp under en halvminut vilket sker under omrörning.

När väl rätten serveras så är det viktigt att man kommer ihåg svartpepparkornen. Det var ju trots allt dessa som gav rätten dess namn.