Hur säljer jag mitt hus eller min lägenhet?

Det är många viktiga saker att tänka på när man ska sälja sitt hus eller sin lägenhet och oavsett anledning ska man aldrig ha för bråttom. Vissa väljer att sköta allting själv men det är oftast inte så lätt och det är en del gånger en känslomässigt uppslitande process. Att sälja snabbt leder oftast till en dålig affär och du vill gärna sälja till bästa pris. Det gäller att planera inför en försäljning. Men hur går man då tillväga? Vad är viktigt att tänka på?

FörsäljningHitta mäklare

Först och främst bör man ha en mäklare. De vet hur huspriserna påverkas av bolåneräntor och arbetsmarknaden, de förstår utbud och efterfrågan. De har också egna fotografer, som mäklarföretaget ROI som samarbetar med Sveriges bästa bostadsfotografer. Det som påverkar husets värde är läget, inredningen, standarden, storleken, värmesystemet och vilka renoveringar som nyligen utförts.

Rätt läge

Det är inte bara husets läge som är viktigt, även om det är bra läge på marknaden för att sälja. Vill du själv följa fastighetsmarknaden så är Valueguard en bra indexsida. Du bör också ha ett lägsta pris i åtanke, vad är det lägsta priset du kan tänka dig att acceptera? Åter igen är det bra att här jämföra med andra hus med liknande standard och område.

Dokumentation

Du behöver en jurist för alla juridiska dokument och kontrakt, även en mäklare kan hjälpa dig med detta. Överlåtelseförsäkring som skyddar dig mot dolda fel är bra att skaffa, kontakta det försäkringsbolag du har för att ta reda på mer.I övrigt, lita på mäklarens kompetens när det gäller prissättning av huset. Begär du för mycket för ditt hus, kan en mäklare neka att representera ditt hus eftersom de vet att det inte går att sälja för det priset.