Hur tar man hand om en häst?

Att ta hand om en häst handlar om att förstå grundläggande hästkunskap såsom hur man borstar och kratsar hovarna, visiterar, fodrar och vårdar hästens utrustning på rätt sätt. Men ännu mer viktigt är att lära känna hästens beteende vilket är grunden till att förstå hästens situation. Hur en person hanterar hästen från marken säger ofta en hel del om nivå som ryttare.Att lära känna en häst kräver tid, tålamod och teknik. Det viktigaste är att hästen känner att den kan lita på dig som person och det går inte att stressa fram. Som hästägare måste du se till att din häst håller sig frisk och känner sig trygg under ditt beskydd.

Utbilda dig i hästskötsel

För den som vill lära sig mer om hästskötsel och kanske till och med arbeta med hästar professionellt finns det kurser och utbildningar som fokuserar på detta. Det kan också vara bra att gå en kurs i hästskötsel om man tänker ta sitt hästägande på allvar, det krävs mycket mer att ta hand om en häst än en hund. Ett annat alternativ är också den öppna kursen för yrkesfolk där man lär sig att beräkna hur man utfodrar en häst optimalt för bästa hälsa och prestation. Tänker du tävla med hästen är det extra viktigt att den får det rätta fodret och i rätt mängd.

Lär känna hästen

Första intrycket är viktigt, du kanske har hört ordspråket ”Du har minne som en häst” vilket det finns fog för. En häst minns mycket långt tid tillbaka. När du vill lära känna en häst så tag det lugnt och ställ inga krav utan umgås bara. Många gånger testar hästen sin ägare/ skötare i början och då är det viktigt att vara tydlig och lugn. Efter några gånger märker du med all säkerhet att hästen förändras och kanske till och med blir glad när den ser dig. Så fort det finns fler än en varelse i hästens värld så behövs en ledare och därför är det så viktigt att hästen litar på dig och upplever att det är du som bestämmer.