Hur vet man om man är gravid?

Att bli förälder är ett stort ögonblick i alla människors liv, oavsett om barnet var planerat eller inte. Är det inte planerat och man inte är aktiv motståndare till abort så kan det dock vara bra att ha koll på graviditetstecken.GraviditetstestDet är såklart lika viktigt att ha koll på graviditetstecken även om man planerat för en graviditet, man vill ju inte gärna ha ett osunt leverne om något växer i magen. Här ska vi därför berätta om tydliga tecken på att du är gravid. Men innan det så kan vi tipsa om Graviditetskollen.nu där du kan beställa graviditetstest och andra produkter relaterade till graviditet och fertilitet.

Tecken på graviditet:

  • Utebliven mens – Tänk på att när man är ung och mensen inte hunnit bli regelbunden så kan det vara svårare att upptäcka att man är gravid.
  • Om brösten ömmar och spänner.
  • Illamående med kräkningar som sker framförallt på morgonen.
  • Minskad eller ökad matlust.
  • Man känner sig mer trött än vanligt.
  • Man kan bli känslig för vissa lukter.
  • Humöret svänger mer, man kan lättare bli ledsen för saker man inte skulle ha blivit ledsen för i vanliga fall.

Öka dina chanser att bli gravid

För de par som aktivt vill öka sina chanser för en graviditet finns en del bra och handfasta råd att ge. Rent generellt kan man säga att man ökar sina chanser mångfalt genom att enbart ändra sina rutiner och leva sundare. Saker som att röka och dricka alkohol är något som klart försämrar era chanser att lyckas, för att inte tala om andra farligare droger som aldrig är att rekommendera. Det kan också vara värt att se över vilka mediciner ni tar om någon av er eller båda två regelbundet tar någon form av medicinskt preparat. Vissa läkemedel är nämligen i princip direkt motverkande för fertiliteten hos både mannen och kvinnan.Andra mer generella faktorer som hur du äter, rör på dig och stressar i din vardag har också en otroligt stor påverkan för chansen att bli med barn. Det handlar ofta om hur ditt levnadssätt påverkar dina hormonnivåer i kroppen och rubbar den balans som krävs för optimala förutsättningar.Om man undrar över om man är gravid eller har andra frågor i ämnet så kan man besöka en ungdomsmottagning, en barnmorska eller en vårdcentral. Där kan man ställa frågor och göra ett graviditetstest. Sådana test kan man som sagt även köpa från exempelvis Graviditetskollen eller från Apoteket. Det mesta av informationen till denna artikel är hämtad från UMO – Din ungdomsmottagning på nätet.