Kan man bli gravid när man är över 40?

shutterstock_269211758

Kvinnor blir ofta intalade att man måste skynda sig att skaffa barn när man är ung, eftersom fertiliteten sjunker väldigt snabbt så fort man fyllt 30. 

Det är inte sant. Och faktum är att många kvinnor har slutat lyssna på det här. Allt fler väljer att gå klart skolan, skaffa en utbildning, resa och starta sin karriär innan de får sitt första barn. Idag brukar kvinnor vara runt 27 när de får sitt första barn.

Fertilitet börjar så klart sjunka när kvinnan blir äldre, men det börjar inte förrän efter 35 och det går inte alls lika fort som man tror. För de flesta börjar det inte bli väldigt svårt att få barn förrän kvinnan klättrat över 45 år. Detta är så klart individuellt, så hur snabbt fertiliteten sjunker och när det börjar skiljer sig från person till person. Men i generellt sett kan man tänka på dessa siffror.

Om man vill bli gravid är det så klart bra att försöka öka sina chanser med kosttillskott och att ta hand om sin hälsa. Är man över 35 eller 40 och vill skaffa sitt första barn, kan det vara bra att besöka barnmorskan på en gång och få råd. Ni kan också göra tester för att undersöka er fertilitet och chanser att bli gravida.

Är chanserna låga eller om det inte går, kan man fortfarande prova IVF men det är kostsamt och fungerar inte alltid. Det innebär också en jobbig period av hormonbehandlingar.