Vad är rätt temperatur på köttet?

När man står i köket och ska till att tillaga en god stek så vill man ju gärna att den ska bli helt perfekt. Men hur får man nu köttet att bli sådär perfekt som på somliga bättre restauranger?

Köttermometer

Svaret på den frågan är egentligen svaren, det beror på flera faktorer, dels vad det är för kvalitet på produkten, hur den förbereds med exempelvis marinad eller liknande och det beror på om du får rätt innertemperatur på köttet. Det finns förmodligen en rad andra faktorer också, men det är den sistnämnda som vi ska fokusera på nu.

Först och främst så beror det på vilken typ av kött du använder, exempelvis fläsk- och kycklingkött är två typer av kött som måste ha en viss innertemperatur för att kunna serveras utan att riskera att någon ska bli sjuk av att äta det. Handlar det istället om nötkött så är det potentiellt möjligt att äta köttet helt rått, precis som med sushi. Men de flesta vill ha det åtminstone lite tillagat och då finns det en skala man brukar använda. Den går från blue, där köttet bara är brynt snabbt på båda sidorna på mycket hög värme, till genomstekt, då köttet är helt genomstekt.

Här kommer en förenklad lathund som du kan utgå ifrån när du tillagar ditt kött. Och du, kom ihåg att köttet ska vara rumstempererat när du tillagar det, samt att du ska låta det vila efter tillagning för att köttsafterna ska sätta sig inuti köttet igen, och inte rinna ut när du skär i det – vilket gör att det blir torrt. Använd köttermometer för att mäta temperaturen.

Nötkött (kan variera lite mellan olika typer av nöt)

Rare/blodig – Mellan 55 och 65 grader. Här bör man se mer specifikt för varje köttyp.

Medium rare – 58 till 60 grader

Medium – 60 till 65 grader.

Genomstekt – cirka 70 grader.

Fläskkött

Här skiljer det sig lite mellan de olika köttbitarna, men låt det vara en tumregel att köttet ska vara 66 till 68 grader och vilas upp till ungefär 70 grader. Vissa typer av fläskkött, som karré och sidfläsk ska ha högre innertemperatur, ända upp till 80 grader är det som rekommenderas.

Kyckling

Kyckling är viktigt att det har tillräckligt hög innertemperatur. Det skiljer sig även här något mellan de olika bitarna.

Helstekt kyckling – 80 till 85 grader

Bröstfilé – 70 grader

Lårfilé – 75 grader

Kycklingklubba – 80 grader.