Vad är sportbetting?

Betting

Ettor, kryss och tvåor. Odds, Stryktips och förste målgörare – många är de olika spel man kan lägga på olika typer av sporter och andra tävlingar. Vi reder här ut begreppen och berättar mer om grundbulten till all sportbetting – Odds.

Oddsspel

Odds skulle man kunna beskriva är det som är grunden för sportbetting. Detta beror på att allt utgår ifrån oddssättningen på de matcher eller tävlingar som man har möjlighet att satsa pengar på tippat.se/odds. För att sammanfatta detta kan vi säga att odds är något som ska motsvara den reala chans som de olika parterna i vadet har att stå som segrare.

Som exempel kan vi ta en fotbollsmatch mellan två lag där det ena laget ligger i toppen av tabellen medan det andra laget ligger i botten och inte vunnit speciellt många matcher under säsongen. Oddssättaren anser då förmodligen att laget i toppen har mycket större chans att vinna matchen än det laget som befinner sig i botten. Inräknat olika faktorer så som vem som har hemmaplan, skador, form och historik mellan lagen sätts sedan odds. Oddsen skulle då exempelvis kunna se ut som följande:

Topplag 1.50 vinst – Oavgjort 3.50 – Bottenlag vinst 4.75

Det innebär då följande för dig som spelare; om du spelar 100 kronor på att topplaget ska vinna så kommer du att ha möjlighet till att vinna 1.50 gånger pengarna du satsat – alltså 150 kronor. På samma sätt fungerar det förstås om du satsat på ett oavgjort resultat och detta blir resultatet, eller om bottenlaget lyckas ta hem segern. Som du kanske redan räknat ut så blir oddset – alltså den relativa vinstsumman, högre ju lägre chans som oddssättaren anser att ett lag eller tävlande har att vinna.

Detta är alltså grunden för oddsspel, man satsar innan match- eller tävlingsstart på vem som vinner helt enkelt och utifrån det troliga resultatet räknas odds ut. Men detta är inte den enda typ av oddsspel som finns. Det finns även odds som förändras ju längre en match eller tävling går – alternativt om förhållanden och faktorer förändras innan. De odds som förändras under tävlings gång brukar kallas för liveodds.

Det finns även fler varianter där oddssättarna lägger in egna faktorer som gör att oddsen påverkas. Exempelvis så finns det något som kallas för handikappspel. Där har oddssättaren lagt in ett teoretiskt handikapp. Till exempel att ett av lagen i teorin startar med en 1-0:s ledning. Då kommer oddset på det lag med handikapp att bli lägre. Skulle en sådan match sluta 0-0 i verkligheten, då blir resultatet följaktligen en etta i just detta vad.