Vad behöver butiken för att fungera smidigt?

Om du har nystartat en butik finns det fortfarande massvis med saker att lära sig. En del saker lär man sig bara efter man gjort fel val, det kommer att krävas vissa misstag. Sedan finns det de saker du borde veta redan innan öppningsdagen: som vilka saker butiken kräver för att allt ska flyta på så lätt och smidigt som möjligt. En butik är inte bara en lokal med ett lager och varor. Företagssidan av butiken är oftast gömd för kunden, men får inte glömmas bort av ägaren. Nedan listar vi viktiga saker som alla borde ha i sin butik för att lyckas.

Kassaskåp

En självklar installation i kontoret. Här ska du förvara alla känsliga dokument som rör företaget. Kassaskåpet ska helst vara brandsäkert så informationen om företaget till och med överlever en brand. I kassaskåpet borde man även förvara växel och dagskassan.

Kortläsare

Även om det kan vara dyrt att äga en kortläsare som nystartat företag, är det verkligen A och O för nöjda kunder. Man kan sätta gränser, att kunden måste handla för mer än 50 kronor för att betala med kort, men kortalternativet ska alltid finnas. Majoriteten av svenskar använder endast bankkorten när de ska betala och går inte runt med lösa sedlar.

Sedelräknare

När man redovisar i sina böcker vad företaget har tjänat, vill man inte göra felräkningar. Det kan ge böter eller drar ut på tiden hos Skatteverket. Att räkna alla pengar för hand kan lätt leda till felräkningar, så du gör bäst i att skaffa en sedelräknare som gör jobbet åt dig.

Skrivare

Ett företag samlar på sig massvis med papper, trots denna elektroniska tid. En del papper vill man skriva ut och arkivera, såsom fakturor och avtal. En snabb skrivare är att rekommendera. Bläckstråleskrivare är billigare men istället behöver man byta bläckpatroner oftare än om man har en laserskrivare. Planerar du på att skriva ut mycket tjänar du mest på att köpa en laserskrivare, behöver du inte skriva i fyrfärg kan du komma billigare undan med en svartvit laserskrivare.

Programvara för lagret

Säljer du många olika saker och har ett ganska stort laget? Då behöver du bra programvara som kan hantera lagersaldo och som går enkelt att uppdatera för att se aktuella saldot efter en arbetsdag. Att hålla koll på varorna i ett Excelark eller annat sätt kan lätt ge felaktig information. Om du senare tänkt gå vidare till webbshop är det ännu bättre med en färdig programvara eftersom dessa går ibland att integrera med shoppen så lagersaldot sköter sig själv.