Vad bör jag inte ge min hund?

Det finns en hel del saker som man ska hålla hundar borta från, men det är inte alltid så lätt. De flesta hundägare är nog väl bekant med att hundar kan vara experter på att stoppa i sig allt möjligt. I denna artikel listar vi ett antal saker som kan vara skadligt, eller till och med livshotande, för din hund.

  • 289357-grapenut-chocoladeChoklad – de flesta har nog hör att hundar inte tål choklad, anledningen till det är ämnena teobromin och koffein. Båda dessa ämnen är giftiga för hundar men hur mycket de tål beror mycket på hundens storlek.
  • Deg och jäst – jäsande deg bildar alkohol i magen om hunden äter det, medan det sällan är livsfarligt kan det leda till stora obehag för hunden.
  • Ekollon – här är det ämnet tannin som ställer till besvär, det är frätande och kan i hög dos vara dödligt för hundar.
  • Glykol – detta är mycket giftigt för hundar, se till att hålla saker som kylar- och spolarvätska borta från hunden. Glykol har en väldigt söt smak som kan locka hunden till att dricka det, men gör den det får hunden kristallbildningar i njurarna.
  • Lök – än en gång kommer kemi med förklaringen, lök innehåller alicin och kan orsaka blodbrist hos hundar. Alicin finns i både rå och tillagad lök.
  • Nötter – alla sorters nötter kan innehålla spår av mögelsvampen aflatoxin som, precis som alicin, kan leda till blodbrist. Macadaminötter anses som speciellt farliga för hundar.
  • Vindruvor, russin och korinter – alla dessa kan orsaka akut njursvikt hos hundar, vilken mängd som hunden klarar av beror mycket på hundens storlek.
  • Salt – för mycket salt kan leda till saltförgiftning. Det är inte ohört att folk gett sin hund salt som ett kräkmedel, detta är mycket farligt.

Som du säkert märkt kan hunden få i sig flera av dessa genom maten som du äter. Var därför väldigt försiktig med att ge rester till din hund.Om du misstänker att din hund har blivit förgiftad av något kan du alltid höra av dig till Agria Djurförsäkringars telefonveterinär.