Vad bör man äta och inte äta när man är gravid?

Graviditeten betyder ett flertal förändringar i en kvinnas kropp, en del saker som man ätit regelbundet bör man helt plötsligt hålla sig borta från och andra saker som man kanske aldrig tänkt på att äta blir en del av den dagliga kosten.

Ät

3633348-pretty-pregnant-woman-holding-a-bowl-of-salad-while-standingVi börjar med vad man ska se till att få i sig när man är gravid, en del av dessa ämnen får man normalt i sig tillräckligt av i sin vanliga kost, men kroppen kräver mer av det när man är gravid så därför ska man tänka extra noga på dessa. En del personer som har matallergier eller kanske har en vegetarisk kost kan behöva ta en del av dessa som kosttillskott, dessa kan lätt köpas online.

  • Järn – kroppen behöver mer järn när man är gravid, det är något som främst används för syreupptagningsförmågan men även för bildandet av nya röda blodkroppar. Det finns huvudsakligen i kött och blodrätter som blodpudding.
  • Folsyra – en typ av B-vitamin som behövs för celldelningen och är därför speciellt viktig under graviditeten. Detta kan man få i sig genom att äta mer grönsaker och frukter, främst linser och bönor.
  • Jod – detta hjälper ämnesomsättningen och är något man lättast får i sig genom att använda jodberikat salt.

Ät inte

Sedan kommer vi till vad man ska hålla sig borta från, en del saker här kommer att vara ganska självklara för de flesta, saker som man vet med sig att man egentligen borde hålla sig borta från även då man inte är gravid.

  • Alkohol – detta är ju ganska självklart, anledningen till att man ska hålla borta från det är att när man dricker alkohol så passerar det över fostret via moderkakan. Alkohol kan hämma tillväxten och orsaka hjärnskador.
  • Koffein – en till sak som säker många har hört inte är bra att få i sig när man är gravid. Höga doser av koffein kan öka risken för missfall. Högst 300 miligram koffein på en dag är vad som är rekommenderat.
  • A-vitamin – detta är något som inte är lika känt, men höga doser av A-vitamin kan faktiskt också skada barnet. Detta är något man hittar i leverrätter och fiskleverolja. Bäst är att undvika dessa rätter helt och hållet. Dock så behöver man inte vara orolig om man gillar leverpastej, detta går fortfarande bra att äta.