Vad bör man tänka på vid byte av fönster?

2820717-glazier

Funderar du på att byta fönster på ditt hus? Här följer några tips på saker att tänka på inför fönsterbytet. Fönster beräknas hålla i upp till 40 år, vilket gör att valet av fönster är värt att noga övervägas innan man sätter igång.

Byta själv eller anlita professionell hjälp?

För den som är händig är det fullt möjligt att installera fönster på egen hand, även om det är ganska slitsamt. Glöm dock inte bort att du har rätt till ROT-avdrag på halva arbetskostnaden om du anlitar professionell hjälp. För den som till exempel bor i Umeå och vill anlita hjälp kan Nordfönster vara ett alternativ. Företaget är en oberoende entreprenör som samarbetar med ett tjugotal olika tillverkare. Det gör det lättare att hitta flexibla lösningar som passar just ditt hem.

Välj rätt typ av fönster

En av de första faktorerna att ta ställning till är hur viktigt det är att de nya fönstren är energieffektiva. Fönsters energieffektivitet mäts i U-värde, där ett lågt värde motsvarar en hög grad av isolering. Det är inte bara själva glaset som styr U-värdet utan hela inramningen spelar roll för fönstrets isoleringsförmåga. Treglasfönster är helt klart att föredra för hus på nordliga breddgrader. De kostar mer än tvåglas men man sparar på längre sikt in på uppvärmningskostnaderna, vilket gör det till en klok investering. Man slipper också kallras och kalla golv vilket gör inomhusmiljön mer komfortabel. Treglasfönster har också fördelen att de filtrerar bort buller – särskilt viktigt för den som bor nära en vältrafikerad väg.Eventuella tillval är ett annat beslut som behöver fattas – man kan till exempel välja självrengörande glas som håller sig rena betydligt längre än vanliga. Val av material i fönsterbågen påverkar både prisbild och framtida underhåll. Aluminium är ett underhållsfritt material, men man får räkna med att betala mer för aluminiumfönster än för fönster till exempel i furu. Läs mer om fönsterbyte hos SvD.