Vad ska hästen äta?

En häst är en känslig varelse som kräver en bra diet för att må bra både fysiskt och psykiskt. Därför är det viktigt att man vet vad och hur mycket mat man ska ge sin häst. 3571267-hast

Storleken och motion

En mindre häst ska ha mindre mat än en stor häst. Det säger sig själv. Men det räcker inte som måttstock. En av de viktigaste sakerna man måste lista ut är hur mycket energi hästen gör av med varje dag genom motion och allmän förbränning.En hårt arbetande häst, såsom en tävlingshäst, behöver mycket foder för att den ska må bra. Många psykiska sjukdomar hos hästar kan spåras till övermatning och felaktig diet. Och det är inte bara hur mycket foder utan mängden näring i fodret som är avgörande för att hästen ska må bra.En häst som bara används till fritidsridning har inte samma behov av väldigt näringsrik mat.

Kraftfoder eller grovfoder

En häst behöver båda men mest av allt grovfoder. Hästar har utvecklats till djur som gillar att äta små mängder under hela dagen. Därför ska man försöka utfodra fler än två gånger om dagen och på bestämda tidpunkter.Grovfoder är det bästa för hästen för det håller tarmen aktiv och är också bra för tarmfloran. Ger man bara några stora måltider om dagen kan hästen få kolik så ge den halm flera gånger om dagen istället.För att räkna ut hur mycket foder din häst behöver och vad de skulle kosta kan du besöka Grovfoderbörsen. De har också en smart sökfunktion som visar vart närmsta grovfoderåterförsäljare finns.Kallblodshästar och tåliga raser behöver inte lika mycket kraftfoder som andra så undersök detta noggrant innan du börjar med utfodringen. Man måste ge hästarna mindre kraftfoder om de inte ska röra sig lika mycket som de brukar, annars kan de få njurslag. Man ska sänka mängden kraftfoder gradvis. En period då det kan vara lämpligt är om hästen ska gå ut på gräs. Annars riskerar man att övermata hästen.