Vad ska jag som ny hundägare tänka på?

Puppy on wood

Har du valpsäkrat hemmet och införskaffat leksaker och träningsredskap, då har du täckt upp en stor del de saker du som nybliven hundägare behöver tänka på.

Förutom det faktum att valpar kräver en del tid, så är det en del ansvar som kommer med ett hundägande. Du ansvarar för hundens välbefinnande och det är bra att veta vad den får äta och inte. Det finns regler gällande koppling och reglerna för om hunden måste ha koppel eller ej varierar från kommun till kommun. Det är din skyldighet som hundägare att känna till vad som gäller där du befinner dig. Vissa stränder och lekplatser har ett hundförbud och det gäller koppeltvång i alla naturreservat.

Du som hundägare har ett strikt hundägaransvar för vad din hund gör, oberoende av om den blivit provocerad eller ej. Om din hund orsakar skada på en annan hund bär du alltid ansvar för att ersätta den andra hundägaren för eventuella kostnader, som skadorna orsakat. Detta gäller även om din hund sitter kopplad ute och en främmande hund springer in på din gård och går till angrepp och det blir skador. Detta gäller åt båda håll, det vill säga om din hund blir skadad, måste den andra hudens ägare ersätta dina kostnader.