Vad ska jag tänka på när jag målar om huset?

Att sköta om fasaden på ett hus är en nödvändighet för att se till att huset håller sig fräscht i många år till. Ett sätt att försäkra sig om att huset behåller sin lyster är att regelbundet måla om det. Det kan tyckas som ett arbetskrävande sätt att fräscha upp huset eftersom du måste investera en del tid och material i det, men faktum är att det brukar vara en lönsam investering i längden. Dels gör det ditt hus bättre rustat mot vind och regn medan du bor där, dels gör det husets värde stiger om det läggs ut till försäljning. Du kan läsa om tips och även få inspiration i den här guiden på Aftonbladet.Fasadmålning

Förberedelser

Innan du plockar fram färgburken och börjar måla behöver du dock göra lite förberedelser för att säkerställa att slutresultatet blir precis som du vill ha det. Det första steget är förstås att besiktiga huset och se i vilket skick det är. Om träfasaden skulle vara skadad är det viktigt att laga det innan du sätter igång med målningen. Du behöver också vara på det klara med huruvida ditt hus är K-märkt eller inte. Då gäller nämligen andra regler när det kommer till färg och nyanser.

Tänk på säkerheten

När du målar högre upp än marknivå kan en byggnadsställning göra det enklare att nå längst upp. Det är ett bättre alternativ än en stege ur säkerhetssynpunkt eftersom en byggnadsställning är mer stabil. Där finns bland annat sidofallskydd och bullerdämpning för att göra ditt arbete så säkert som möjligt.

Tvätta och skrapa

Att tvätta huset samt skrapa bort den gamla färgen är också viktiga förberedelser som gör att du slipper göra om jobbet inom en överskådlig framtid. En slarvig skrapning kan nämligen göra att den nya färgen lossnar – och att du snart behöver stå med penseln och färgen i handen och göra om jobbet.