Vilka allergivänliga husdjur finns det?

Det är inte alla som kan skaffa husdjur. Många är pälsallergiker och klara inte av att ha husdjur hemma. Hur kan man lösa detta? Finns det några allergivänliga husdjur som man kan välja istället?

Fiskar

Det mest uppenbara svaret är att köpa en akvarium och fyll det med vackra fiskar. Det är dekorativt och vackert i hemmet, samtidigt som an får in lite rörelse och liv i hemmet. Har man barn är det ett perfekt tillfälle att lära dem att ta ansvar och kunna ta hand om husdjur. Låt dem hjälpa till att mata och rengöra akvariet.

Pälsfri hund eller katt

devon rex

Det är egentligen en myt att allergierna sitter i djurens päls. Egentligen sitter det i deras hormoner, sekret och hud. Trots detta är det många som reagerar på päls men inte pälsfria djur. Om man är en av dessa kan man skaffa en Devon Rex-katt.

Dessa katter ser nästan ut som en ”gremlin” och har jättekort päls, vilket får dem att se nästan hårlösa ut. Pälsen är lite vågig och kräver ingen vård. Katterna är väldigt sociala, älskar att leka och behöver mycket uppmärksamhet. Du kan läsa mer om katterna hos www.sverak.se.

Är man mer en hundmänniska kan man prova att skaffa en Portugisisk vattenhund, en ras som Barack Obama gav sin allergiska dotter så hon kunde få en hund. Vattenhunden är en bra familjehund med päls som inte fäller, men de gillar att arbeta. Det går bra att ha dem som sällskapshund men de kräver uppmärksamhet och motion för att må bra.