Vilken typ av kassa ska jag välja?

När du öppnar en butik behöver du förstås en kassa för att kunna ta betalt för de produkter du säljer. Idag finns det ett par olika alternativ att välja bland. Du kan antingen välja ett PC-baserat kassasystem eller ett kassaregister. Kassaregistret kan du dessutom köpa helt nytt eller begagnat.

PC-baserat kassasystem

Ett PC-baserat kassasystem är ett system som du installerar in på din dator. Det är alltså ett program som du kan använda på en helt vanlig standard dator eller en modern dator med pekskärm. Du kompletterar systemet med en kvittoskrivare och en kassalåda. Fördelar med detta system är till exempel att du kan använda kassan, alltså datorn, även för din mail, internet och mycket annat. Du har med andra ord allt i ett. Dessutom kan du bygga ut ett PC-baserat kassasystem med allt från scanner och kortterminal till kundklubb och lagerkontroll. Nackdelen är att det kan bli väldigt kostsamt om du inte redan har en PC färdig för användning.

Kassaregister

KassaregisterKassaregister är en nyare version av den klassiska kassaapparaten och passar utmärkt för dig som vill kunna jobba med försäljning. Fördelen med att välja ett kassaregister är framförallt att den är liten och billig. En nackdel med kassaregister är att de är svåra att programmera om man jämför med ett PC-baserat kassasystem. Kassaregister är dessutom begränsade till just försäljning, vilket betyder att du inte kan bygga ut dem eller sköta andra uppgifter via dem. Men driver du en mindre verksamhet är kassaregister ändå ett behändigt och ekonomiskt alternativ.

Man delar in kassaregister huvudsakligen i tre olika typer:

Kassaregister av typ A är den enklaste versionen, den hanterar och registrerar försäljningar genom att skriva ut kvitto med kontrollkod. Denna har en port på kontrollenheten där Skatteverket kan ta ut information om alla försäljningar.

Kassaregister av typ B kopplas in till en skrivare för kvitton, varpå kontrollenheten tar kvittoinformationen från registret och lägger till de på kvittot innan informationen går vidare till själva skrivaren. Precis som typ A så har denna en port i kontrollenheten där Skatteverket kan få ut information. Men även en ytterligare port där alla registrerade köp kan lagras i ett minne.

Typ C är ett mer avancerat kassaregister där ett kontrollsystem finns som kan hantera mer än ett kassaregister. Dessa kan komma från flera företag och kan genom registreringar visa vilket företag som hanterat vilket kassaregister. Dessa tar kvittoinformationen från registret och skickar tillbaka en kontollkod som sedan skrivs ut på kassakvittot. Dessa har precis som de andra två en port som Skatteverket kan använda sig av.